Voorwaarden aanbrengen Beton Ciré- of Lissé vloeren

Ondergrond
Bij het aanbrengen van Beton Ciré of Lissé vloeren zijn vijf dingen belangrijk.

Is uw ondervloer chemisch uitgehard?
Een net gelegde níeuwe ondergrondvloer moet goed zijn uitgehard.
Een nieuwe ondergrondvloer zou in 4 weken volledig uitgehard moeten zijn, e.e.a. afhankelijk van omstandigheden. Is deze echter dikker dan 4 cm, dan komt er voor elke extra cm dikte nog wel een week bij.

Is uw vloer droog?
Voor élke vloer geldt dat deze droog, glad, vetvrij en uiteraard schoon (stofvrij) is.
Het vochtpercentage van cementgebonden vloeren mag hooguit 4 procent zijn. Voor gipsgebonden ondervloeren geldt 0,5%. Indien u geen vochtmeter heeft test u dit als volgt: leg een krant onder doorzichtig plastic folie op de donkerste plek op de ondervloer en plak deze met tape rondom vast zodat er geen lucht bij kan komen. Als na 24 uur geen condensvorming onder het plastic zichtbaar is en de krant droog is, dan is de ondergrond droog genoeg en kan Beton Ciré of Lissé vloeren aangebracht worden.

Hoe vet- en/of stofvrij is uw ondervloer?
Om Beton Ciré of Lissé vloeren te kunnen laten hechten moet de ondergrond ook vetvrij zijn. Smeer- en olieplekken eerst aanpakken met kattenbakkorrels. Deze op de vlekken strooien en het vet laten opzuigen. Hardnekkige vlekken met ammoniak en/of powercleaner en water bestrijden. Goed naspoelen met schoon water en laten drogen. Ook kan de ondergrond nog voorzien zijn van een zogenaamde cementhuid/sluier. Verwijder deze met een flex of diamantschuurmachine zoals hierboven genoemd. Als laatste de vloer vegen met een zachte bezem en vervolgens stofzuigen.

Temperatuurcondities voor correcte applicatie
Eén van de belangrijkste voorwaarden voor het correct aanleggen van een Beton Ciré of Lissé vloeren zijn de temperatuurcondities van de vloer. Beton Ciré of Lissé vloeren kunnen razendsnel drogen en uitharden bij temperaturen van minimaal 18 graden Celsius. Maar soms komt het voor dat u onder andere condities moet werken.  Let er dan in ieder geval op dat de temperatuur in de ruimte waarin u werkt en de vloer waarop u de Beton Ciré of Lissé vloeren gaat appliceren nooit onder de 12 graden komt. Wilt u een garagevloer bewerken of een andere vloer in een niet verwarmde ruimte, zorg er dan in ieder geval voor dat de eigenlijke vloertemperatuur niet lager is dan 12 graden. Het kan zijn dat u ruim van tevoren een verwarming aan moet zetten om een vloer op temperatuur te brengen. Vooral bij pas opgeleverde woningen en bij inregeling van vloerverwarming en CV’s is het zaak eerst stabiele temperatuurcondities te creëren.

Het is raadzaam het onderstaande opstookprotocol te hanteren voor cementdekvloeren met vloerverwarming:

1. Start met een watertemperatuur die 5 graden hoger is dan de omgevingstemperatuur van de ruimte. De watertemperatuur moet worden afgelezen op de verwarmingsinstallatie.2. Verhoog de watertemperatuur iedere 24 uur (of langer) met 5 graden, net zolang tot de praktisch maximale watertemperatuur van 40 graden is bereikt.3. Houd de maximum watertemperatuur minimaal 24 uur stabiel op 40 graden.4. Verlaag daarna de watertemperatuur iedere 24 uur met 5 graden, net zolang tot de starttemperatuur weer is bereikt. Steeds vaker komt het voor dat een vloerverwarmingssysteem ook kan koelen. Bij een dergelijk systeem is het belangrijk (zeker ’s zomers bij hoge temperaturen) dat de afkoelcyclus wordt doorgezet totdat de minimale temperatuur op de verwarmings- en koelunit 15 graden bedraagt.5. Wanneer er voldoende tijd beschikbaar is het te adviseren deze cyclus meerdere malen te herhalen.

6. Plaats op de cementdekvloer, waar het opstook- en afkoelprotocol in gang wordt gezet, een thermometer, zodat de oppervlaktetemperatuur van de vloer nauwgezet in de gaten kan worden gehouden. Indien het oppervlak van de zandcementvloer een temperatuur van 30 graden heeft bereikt, dient de watertemperatuur NIET verder te worden verhoogd en moet direct de afkoelcyclus worden ingezet.

Let op bovenstaande 5 punten moeten voor aanvang werkzaamheden zijn voltooid